Παρουσίασε σήμερα ο Δήμος Καλαβρύτων τις πρώτες «εικόνες» από τα έργα ανάπλασης του ιστορικού κέντρου Καλαβρύτων

Παρουσίασε σήμερα ο Δήμος Καλαβρύτων τις πρώτες «εικόνες» από τα έργα ανάπλασης του ιστορικού κέντρου Καλαβρύτων. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς επισημαίνει τα εξής: Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γιώργος Λαζουράς και η Δημοτική Αρχή του Δήμου, ενεργώντας, αντίθετα, από τις παλαιοκομματικές πολιτικές και αυτοδιοικητικές πρακτικές, στις οποίες, είχαμε συνηθίσει,
στα, πριν από την οικονομική κρίση, χρόνια, αγωνίζεται νυχθημερόν, μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες και αυστηρά περιοριστικές οικονομικές συνθήκες, – στη σημερινή εποχή, δηλαδή, των «ισχνών» αγελάδων – και προγραμματίζει, μελετά, προωθεί και κατασκευάζει έργα, στις πόλεις και τα χωριά του Δήμου μας, που έπρεπε να είχαν γίνει, ήδη, από την εποχή των «παχέων» αγελάδων.
Αξιακή μας θέση, είναι, να κατασκευάζουμε έργα και να μη δείχνουμε ή να περιφέρουμε τις μακέτες τους, ούτε να δίνουμε υποσχέσεις, που έμεναν, απλά, μακέτες και υποσχέσεις (όμορφα χαρτιά και κούφια λόγια) και ποτέ δεν υλοποιούνταν σε πραγματικά έργα – συνήθης παλαιοκομματική πρακτική.
Γι’ αυτό, ως νέοι και με νέες αντιλήψεις στα αυτοδιοικητικά θέματα, μας είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι, ακόμη και σήμερα στη δίνη μιας πρωτοφανούς οικονομικής, κοινωνικής και ηθικής κρίσης, που τα πάντα αλλάζουν, υπάρχουν συμπολίτες μας και μάλιστα ασχολούμενοι με τα κοινά, οι οποίοι είναι, ακόμη, εθισμένοι στις παλαιοκομματικές πρακτικές και αναζητούν και επιζητούν τις μακέτες.
Και ενώ, από το Σεπτέμβριο, κατασκευάζεται και φαίνεται από τις εκσκαφές και τα έργα που γίνονται, μπροστά στα μάτια μας, στην πόλη των Καλαβρύτων, το έργο της ανάπλασης της Κεντρικής πλατείας (Ζαϊμαίων) και των χώρων πέριξ του Δημοτικού Μουσείου, – ένα έργο για το ποίο έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή του με το ποσό των 750.000,00 ευρώ από το Ε.Σ.Π.Α., σε συνεργασία και με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Απόστολου Κατσιφάρα – κάποιοι, ακόμη, δυσπιστούν, αναρωτιούνται, λένε και διαδίδουν (θέλουμε να πιστεύουμε καλόπιστα): «μα είδατε καμμιά μακέτα;».
Εδώ, κατασκευάζεται, μπροστά στα μάτια μας, το έργο και εμείς επιζητούμε τη… μακέτα του !!!
Τόσο μεγάλος ο εθισμός στις παλαιοκομματικές πρακτικές του παρελθόντος. Τόση δυσκολία να αναγνωρίσουμε ότι, επιτέλους, σ’ αυτό τον τόπο και μάλιστα στην εποχή των «ισχνών» αγελάδων, υπάρχει ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή, που αγωνίζονται και κατασκευάζουν έργα και δε δείχνουν τις μακέτες τους, ούτε δίνουν ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.
Όμως, επειδή, ήδη, εκτελείται το έργο της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας Ζαϊμαίων και του Ιστορικού Κέντρου των Καλαβρύτων – το βλέπουμε κάθε μέρα μπροστά μας και ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες – ζητήσαμε από το μελετητή του έργου Καλαβρυτινό Αρχιτέκτονα κ. Σπύρο Μαρτίνη, να μας αποτυπώσει φωτορεαλιστικά πως θα είναι η κεντρική πλατεία Ζαϊμαίων των Καλαβρύτων, όταν ολοκληρωθεί η ανάπλασή της, την άνοιξη. Τα πρώτα φωτορεαλιστικά σχέδια που μας έστειλε ο Αρχιτέκτονας κ. Μαρτίνης, δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα, για να δούμε, όλοι μας, πόσο όμορφη πλατεία θα απολαμβάνουμε, από την άνοιξη.
Ζητούμε και πάλι την κατανόηση των συμπολιτών μας, από την πρόσκαιρη και μικρή ενόχληση ή ταλαιπωρία τους, λόγω της εκτέλεσης των έργων, η οποία είναι σύμφυτη με κάθε έργο, είτε δημοτικό, είτε ιδιωτικό. Χωρίς δε, πρόσκαιρες και παροδικές ενοχλήσεις, δε γίνεται κανένα έργο, ούτε η όμορφη πλατεία μας, που φαίνεται στα φωτορεαλιστικά σχέδια και τα πράγματα μένουν ως έχουν.
ΟΜΩΣ, οι ταλαιπωρίες και οι δυσλειτουργίες είναι προσωρινές και το σημαντικό έργο, που κατασκευάζεται, στα Καλάβρυτα, μόνιμο και θα αλλάξει, προς το καλύτερο, τη ζωή μας και τη λειτουργία των επιχειρήσεών μας, για τα επόμενα, πολλά, χρόνια.
Και ασφαλώς, το παραπάνω, δεν είναι, το μόνο έργο που γίνεται στο Δήμο Καλαβρύτων.
Ένα πλήθος μικρών και μεγάλων έργων εκτελέσθηκε και εκτελείται στις πόλεις και στα χωριά του Δήμου μας. Και μάλιστα έργα που έπρεπε να είχαν γίνει, όπως προαναφέραμε, από τη χρυσή εποχή των «παχέων» αγελάδων.
Σταχυολογούμε, ενδεικτικά, ορισμένα απ’ αυτά:
  1. Το κλείσιμο των τεσσάρων (4) χωματερών που λειτουργούσαν στους πρώην Δήμους μας και η αποκατάστασή τους – έργο προϋπολογισμού 500.000,00 ευρώ περίπου, με χρηματοδότηση από το Ε.Σ.Π.Α. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.
  2. Η προμήθεια και κατασκευή του κινητού σταθμού μεταφόρτωσης με τον οποίο ήδη, μεταφορτώνουμε τα στερεά απορρίμματά μας και τα μεταφέρουμε, μακριά από το Δήμο μας, σε νόμιμο ΧΥΤΑ – έργο προϋπολογισμού 550.000,00 ευρώ περίπου, με χρηματοδότηση από το Ε.Σ.Π.Α. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.
  3. Η προμήθεια απορριμματοφόρου και κάδων ανακύκλωσης και η έναρξη της ανακύκλωσης υλικών και συσκευασιών στο μεγαλύτερο μέρος του Δήμου μας – έργο προϋπολογισμού 200.000,00 ευρώ περίπου, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.
  4. Η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης της πόλης των Καλαβρύτων, έκτασης 18 χιλιομέτρων περίπου – έργο προϋπολογισμού 6.800.000,00 ευρώ περίπου, με χρηματοδότηση από το Ε.Σ.Π.Α. / Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.
  5. Η υπογραφή της σύμβασης και η έναρξη της κατασκευής των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού της πόλης των Καλαβρύτων, που έγινε προχθές, στις 08-11-2013 με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Απόστολο Κατσιφάρα – έργο προϋπολογισμού 5.200.000,00 ευρώ περίπου, με χρηματοδότηση από το Ε.Σ.Π.Α. / Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.
  6. Η ανάπλαση της Δάφνης, που εκτελείται – έργο προϋπολογισμού 750.000,00 ευρώ περίπου, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
  7. Τα αρδευτικά έργα της Δημοτικής Ενότητας Παΐων, που επίσης εκτελούνται – έργο προϋπολογισμού 500.000,00 ευρώ περίπου, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
  8. Το αρδευτικό έργο Δουμενών – Πλατανιώτισσας – έργο προϋπολογισμού 550.000,00 ευρώ, που δημοπρατείται άμεσα, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
  9. Η επανέναρξη της κατασκευής και η ολοκλήρωση της εκτέλεσης του Περιφερειακού δρόμου της Κλειτορίας – έργο προϋπολογισμού 500.000,00 ευρώ περίπου, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ».
Και, ακόμη, ένα πλήθος, άλλων, μικρότερων έργων, που ήταν απολύτως αναγκαία να γίνουν και έγιναν και γίνονται και αλλάζουν και βελτιώνουν τη ζωή των συμπολιτών μας στις πόλεις και στα χωριά του Δήμου μας και το κυριότερο, έγιναν και γίνονται, σε ένα ιδιαίτερα δυσχερές οικονομικό περιβάλλον και τα οποία έργα τα γνωρίζουν οι δημότες μας που τα χρησιμοποιούν, τα βλέπουν και εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες τους.
Με τον ίδιο, εντατικό, ρυθμό συνεχίζουμε τις προσπάθειες και τον αγώνα μας, ώστε να κάνουμε το Δήμο μας, τις πόλεις και τα χωριά του, καλύτερα και σ’ αυτό μας τον αγώνα έχουμε την υποστήριξη όλων των συμπολιτών μας και ιδίως των νέων μας.
Ακολουθούν πέντε φωτορεαλιστικά σχέδια που δείχνουν πως θα είναι η κεντρική πλατεία Ζαϊμαίων των Καλαβρύτων, την άνοιξη.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *